Na eRko výlet sme išli tentokrát do Nitry

17.06.2017 12:00

 

Pre tento školský rok sme sa rozhodli zorganizovať namiesto tábora výlet, ktorý sa uskutočnil v Nitre. 

 

Výlet sme odštartovali krížovou cestou ukončenou na vrchole kalvárie. Následne sme išli do múzea verbistov, v ktorom sme mohli vidieť rôzne predmety zozbierané z celého sveta slovenskými misionármi. Súčasťou výstavy boli aj rôzne vypchaté zvieratá, ktoré sme tak mohli vidieť zblízka v ich životnej veľkosti. Deti najviac uchvátili prekrásne motýle s modrým či fialovým sfarbením.

Občerstvili sme sa obedom v reštaurácii, aby sme nabrali silu na ďalšie putovanie, ktoré smerovalo na nitriansky hrad. Potom ako sme absolvovali prehliadku veže, sme išli do katedrály. Navštívili sme miesto, na ktorom bola za čias Veľkej moravy prvýkrát odslúžená svätá omša vďaka solúnskym bratom. Zaspievali sme Pánovi a ucitili si relikvie sv. Cyrila, Andreja a Benedikta. Pomodlili sme sa aj v katedrále a navštívili tunajšie múzeum. Videli sme knihy písané v latinčine i v hlaholike, rôzne liturgické predmety, ručne šité ornáty či platidlá vtedajšej doby. Fascinoval nás najmä pôvodný vzhľad Proglasu v hlaholike. 

 

Výlet sa všetkým veľmi páčil a aj keď sme boli na konci dňa vyčerpaní, stálo to za to. Tešíme sa na ďalšie zážitky, ktoré nás čakajú v budúcom školskom roku.

 

 

 

 

 

 

Článok: Jana Debnárová

Fotografie: Jana Debnárová